Recomandare inserturi pentru varfuri

Marius

Administrator
Membru personal
Am la primele 12 sageti cumparate niste inserturi din alama model mai vechi (din cate am inteles) care pareau ok. Si poate ca si sunt. Insa am rupt 4 sageti dupa ce le-am "nimerit" in lemn, si s-au rupt inserturile in timp ce se incerca scoaterea lor din lemn. Pur si simplu s-au retezat undeva la 2 mm de "gura" shaftului. Sagetile, din carbon, par ok si neafectate, cred ca daca se taie 2-3 mm din ele, pentru orice eventualitate, se pot pune inserturi si varfuri noi, fara probleme.
La urmatoarele 18 sageti cumparate, acelasi model, s-au pus inserturi din alama diferite, SKYLON, care sper sa fie mai rezistente decat primele inserturi, care cred ca sunt tot SKYLON. Probabil voi schimba inserturile la toate sagetile din primul lot de 12.
Ce inserturi folositi si puteti recomanda, care sunt mai rezistente?

Am la primele 12 sageti cumparate niste inserturi din alama model mai vechi (din cate am inteles) care pareau ok. Si poate ca si sunt. Insa am rupt 4 sageti dupa ce le-am "nimerit" in lemn, si s-au rupt inserturile in timp ce se incerca scoaterea lor din lemn. Pur si simplu s-au retezat undeva la 2 mm de "gura" shaftului. Sagetile, din carbon, par ok si neafectate, cred ca daca se taie 2-3 mm din ele, pentru orice eventualitate, se pot pune inserturi si varfuri noi, fara probleme.
La urmatoarele 18 sageti cumparate, acelasi model, s-au pus inserturi din alama diferite, SKYLON, care sper sa fie mai rezistente decat primele inserturi, care cred ca sunt tot SKYLON. Probabil voi schimba inserturile la toate sagetile din primul lot de 12.
Acum am văzut postarea. Nu e nevoie să le tai. Încălzește cu o brichetă ușor și uniform săgeata in zona insertului și apoi îl scoți ușor cu o andrea. În general la inserturi se folosește lipici la cald (hot glue) și dacă încălzești un pic se topește și se desface.
Legat de modele și recomandări, fiecare tip de săgeată are un tip propriu de insert (cum e calibrul la armele de foc). Când te adresezi la magazin îi rogi să-ți dea inserturi pentru marca/modelul respectiv de săgeată (ex.: pentru Skylon Frontier sau pentru Easton Powerflight).

Și vezi că inserturile se duc pe o lungime de până la 4-5 centimetri în interiorul shaft-ului de carbon. Încălzește bine, rotește shaft-ul și plimbă-te cu flacăra înainte și înapoi. Nu-ți fie frică, săgețile carbon nu-s așa sensibile la flacără/ căldură atâta timp cât nu ții flacăra foarte mult timp într-un singur loc.

Am vazut cum mi le-a facut pe ale mele cand le-am cumparat. :) Pentru scos bucata de insert din shaft, voi folosi un varf infiletat in restul ala.
Vad eu ce iese... :)))) Tot visam eu sa-mi fac singur sageti. La un moment dat se amortizeaza investitia in scule.
Sa vad cum se comporta noile inserturi, sper sa nu trebuiasca sa le schimb la toate cele 30 de sageti.

Am vazut cum mi le-a facut pe ale mele cand le-am cumparat. :) Pentru scos bucata de insert din shaft, voi folosi un varf infiletat in restul ala.
Vad eu ce iese... :)))) Tot visam eu sa-mi fac singur sageti. La un moment dat se amortizeaza investitia in scule.
Sa vad cum se comporta noile inserturi, sper sa nu trebuiasca sa le schimb la toate cele 30 de sageti.
E minunat să-ți faci singur săgeți! Cât despre scule, e vorba doar despre un aparat de pus pene, iar investiția (adică undeva la 150-200 de lei) merită din plin! Restul operațiilor le poți face de mână, cu unelte de prin casă. Eu pentru tăiat shafturi folosesc un simplu cuțit de bucătărie cu lama zimțată.

Eu aș lua și o sculă pt tăiat shafturile, le taie perfect perpendicular, fără presiuni în plus pe shaft. Clean cut, cum ar zice frații noștri de peste baltă.
Posibil din primăvară, după ce-mi amenajez și un spațiu pt atelier.

Back
Sus