Cum influenteaza vremea rece tirul cu arcul?

Marius

Administrator
Membru personal
Cum comentati subiectul asta, pe baza experientei proprii? Dpvd tehnic/fizic, exista o influenta a temperaturii asupra materialelor, evident diferita in functie de tipurile de materiale in cauza. Clar ca ne referim in principal la brate/lame, dar poate este influentata si coarda.
Eu inca nu am tras cu arcul meu la temperaturi spre 0 (zero) grade, ca nu am apucat, dar o sa trag zilele astea sa vad cum va fi. Cred ca m-am pregatit cat de cat, alegand lame full carbon, despre care am citit ca sunt mai putin influentate de temperatura exterioara, decat cele din lemn, asta fiind si unul dintre criteriile pentru care am ales full carbon. Voi vedea cat este de adevarat.
Voi ce parere aveti?

Chiar ieri am iesit in curte sa trag cu arcul pe o vreme senina dar frig, cred ca era undeva in jur de 3-5 grade. Intradevar frigul l-am simtit la mini dar arcul one piece fiind sa comportat ok. Nu am vazut diferente sau poate ca nu am dat atentie acestui aspect. Chiar daca arcurile le tin intro camera cu o temperatura de 15-17 grade constant, ma refer pe timpul ierni. Dar acum ca ai spus voi fi atent si voi lasa un nou coment dupa ce probez si la temperaturi sub 0.

Eu am tras mult iarna în zăpadă, la temperaturi sub zero. Nu pot spune că se simte o diferență notabilă nici la arcurile laminate de lemn sau bambus cu fibră de sticlă. Rășina folosită (mai ales dacă este de calitate) le ferește cumva de influența frigului. Așa că poți trage liniștit. Singura chestie la care trebuie să ai grijă este că îți cam sar nock-urile săgeților din cauză că plasticul din care sunt făcute se contractă mai mult decât carbonul sau lemnul shafturilor (dar eu personal nu vreau să le lipesc cu Super Glue pentru că îmi fac și repar singur săgețile și nu vreau acolo o îmbinare permanentă, în caz că am nevoie să le mai rotesc). Cea mai scăzută temperatură la care am tras a fost în jur de - 15 grade.

Atașamente

• IMG_20231127_151823_612.jpg
    IMG_20231127_151823_612.jpg
    326,6 KB · Vizualizări: 3
Arcurile mele se comporta la fel, indiferent de temperatura, indiferent ca-i zi sau noapte, ca ninge, ploua ori senin.
Cu sagetile e deja alta poveste, mai cu seama cand trag cu lemn.

Cu sagetile e deja alta poveste, mai cu seama cand trag cu lemn.
Poti sa detaliezi, te rog?

Am tras si eu afara, ca de obicei, ieri si azi, prima data de asta primavara. Azi, aplicatia de pe telefon arata 1 grad, cu toate ca era soare si mi s-a parut considerabil mai cald decat ieri, cand era innorat si umed. In fine... fata de primavara, cand am tras ultima data cu arcul, si era ceva mai cald, nu am observat nici eu nici o diferenta la intindere, lansarea sagetii, etc. Lamele mele sunt Sanlida Blackstone spuma si carbon incrucisat de inalta rezistenta, short 60".
Eram curios pe subiectul asta, pentru ca ma bate un gand sa-mi cumpar inca un set de lame de bambus si fibra de sticla la 30 lbs, pentru antrenament si eventual competitii, si mai citisem tot felul de pareri pe subiectul asta pe forumurile din America. De-aia mi-am luat full carbon, ca sa nu am batai de cap, nici cu temperaturile, nici cu umezeala.
Din ce ziceti si voi, nu prea sunt probleme, in general. Sau ar putea aparea, daca, sa zicem, tinem arcul afara la sub zero grade, constant, si tragem cu el?

Personal si eu cred ca exista un punct de confort termin pentru sagetile din lemn. In functie de umiditate temperatura etc. La carbon sunt convins ca intemperile meteo nu le influenteaza asa de mult. Acum voi putea fi mai precis sau mai concludent cand imi voi achizitiona si eu sageti de lemn, imi doresc de ceva timp sa incerc sa trag si cu lemn.
Voi reveni atunci cu impresi personale despre diferente intre carbon si lemn.

Am ieșit chiar azi. Nu sub zero, dar destul de aproape și multă umiditate. Am tras câteva sute! De mi-au amorțit degetele din umăr! 🤣 (la eliberare, la contactul cu coarda mă refer).
Ca o concluzie general valabilă, sunt extraordinar de puțini arcași atât de buni încât să sesizeze vreo diferență notabilă în precizie sau comportament al arcului generată de vremea rece. Așa că bucurați-vă liniștiți de fiecare săgeată! Și concurați mereu în primul rând cu voi înșivă, pentru a evolua continuu!

Ma intreb doar, daca sta arcul la temperaturi sub zero grade, mai multe zile, sau saptamani, cum se va comporta la tragere in aceleasi conditii de frig? Cred ca lamele de lemn ar fi destul de afectate, ca elasticitate, in timp ce full-carboanele ar fi mai putin afectate. Sau?...

Back
Sus