Care este cea mai buna ceara pentru intretinerea corzilor?

Marius

Administrator
Membru personal
Am crezut ca am cumparat o ceara buna pentru prima coarda, o Bearpaw cu ceara de albine, si probabil ca asa si este. Insa dupa ce am cumparat a doua coarda, noua de data asta, o Buck Trail Elite Fast Flight Flemish, am constatat ca era data deja cu ceva mult mai soft, se simtea mult mai bine la atingere si parea mult mai bine impregnata. Probabil era data cu o ceara lichida.
Problema mea cu ceara clasica este ca imi pare ca incarca inutil coarda, cand o intind se creeaza un fel de mazga despre care cred ca nu e prea utila pe coarda. Prin comparatie, asa cum a venit noua coarda, era "lacrima".
Poate ca pentru o coarda clasica Dacron, ceara clasica e buna, ca tine impreuna firele, insa la Flemish... parca as opta pentru ceara lichida.
Ce parere aveti, ce varianta este optima? Ce fel de ceara folositi la corzile voastre si cat de des?
Multam.

Pentru întreținerea corzilor eu folosesc mai multe mărci de ceară fără să observ vreo diferență notabilă, indiferent dacă vorbim despre Dacron sau fast flight (cel mai des le dau cu cea din imagine). Important e ca temperatura ambientală să fie ok (+20 +25 grade celsius) atunci când aplici și să freci energic, bine de tot coarda aia, până pătrunde ceara în ea. Cât despre frecvență, vara le dau mai des, iar în sezonul rece mai rar. Coarda se vede de la sine când are nevoie de ceară (începe să formeze un fel de scame, firișoare minuscule ce se destramă). Dacă pui prea multă, formează într-adevăr acea mâzgă ce se amestecă adesea cu praf și capătă un aspect neplăcut, dar pentru a preveni asta eu după ceruire șterg de fiecare dată coarda cu o cârpă/ lavetă netedă care nu lasă scame. Cea "lacrimă" ți s-a părut așa pentru că era nouă. Orice ceară strânge praf și face "mâzgă" în timp. Șterge bine coarda cu o lavetă și înainte și după ce aplici noul strat de ceară.
Atenție! Ceara de FABRICAT corzi nu este același lucru cu cea de întreținere. La fabricare se folosește o rețetă de ceară mult mai tare și mai lipicioasă, care să faciliteze împletirea (similar cu cea pentru ață cerată utilizată în pielărie/ încălțăminte).

Atașamente

• bohning-wax-tex-tite-ceara-pentru-coarda.jpg
    bohning-wax-tex-tite-ceara-pentru-coarda.jpg
    38,6 KB · Vizualizări: 1
Intr-adevar coarda noua se simtea foarte lipicioasa, probabil era de la acea ceara "de fabricat" despre care zici tu. Eu m-am gandit ca a fost o ceara lichida, si de-aia a patruns mai bine in coarda.
Pe viitor voi freca mai bine, am gasit sfaturi despre utilizarea unei bucati de piele la frecare, ca sa nu te "tai" la degete. Plus stergerea finala, cum zici tu. (y)
Poate voi incerca si o ceara lichida, sa vad daca sunt diferente notabile.

Back
Sus