Alegere diametru pentru sagetile de carbon

Marius

Administrator
Membru personal
Cum alegem diametrul potrivit pentru sagetile noastre? Ale mele au 5.2 mm, dar mi-au fost recomandate, nu le-am ales eu. Pot sa zic ca trag bine, la cat ma pricep eu. Am mai vazut si cu diametre de 6.2, si 4 mm.
Cum influenteaza diametrul sagetii zborul, rezistenta, puterea de impact, etc? Care sunt criteriile pentru care este necesar sa alegem un anumit diametru la sagetile de carbon?

Din experienta cele mai subtiri necesita mai putina forta pentru a zbura mai departe, eu folosesc de la skylon de 4.2 mm pentru distante ca si 50 de metri si pot fi proiectate lejer cu aproximativ 30+ pounds. Sunt bune pentru exterior avind frecare mica cu conditiile meteo, vant, ploaie etc. dar bineinteles si in interior. In schimb cele groase pina la 9.3mm sunt de multe ori alese la competii de 18m distanta la tinta in interior. Legat de puterea de impact totul depinde de puterea arcului, sagetiile de carbon, aluminiu, aluminiu plus carbon fiind foare resistente. Cele de fibra de sticla nu le recomand, sunt grele, pot fi chiar periculoase daca se rup, sunt ok de joaca eventual. Se poate discuta pe tema asta foarte mult :)

Cand mi-am comandat primele sageti, am cerut unele potrivite pentru 3D, si am primit aceste SKYLON EBONY de 5.2 mm. Probabil mi le-au recomandat si in functie de arcul meu. Am fost multumit de ele, si mi-am mai comandat la fel. Prin America, mi s-a parut ca vanatorii folosesc mai mult diametrul de 6 mm (sau poate este doar o impresie personala), si m-am gandit ca ar avea un impact mai puternic, cu efect doborator, oarecum asemanator proiectilelor. Ei trag toti cu arcuri peste 40 lbs, din cauza legislatiei privind vanatoarea cu arcul.
Are sens faptul ca o sageata mai subtire si mai usoara poate zbura mai mult, mai ales dintr-un arc cu o putere mai mica.
Eram curios totusi daca exista si alte considerente pe baza carora ne putem alege diametrul sagetilor. Observam acum ca si celebrele EASTON AXIS TRADITIONAL CARBON au tot 5 mm, si probabil diametrul asta e un compromis ideal.

Back
Sus