Primul arc. Cat merita investit? Ce recomandati la ce preturi?

woody

Membru nou
Tipul arcului: Recurve take down. Pentru ca am observat ca la categoria asta sunt cele mai multe optiuni si poate fi mai greu de ales
Destinatia: Target
Asteptari: antrenament, perfectionare si o eventuala posibilitate de upgrade

Am observat ca sunt destule optiuni la un pret in jur de 500 lei, chiar si niste pachete ce includ mai mult decat crosa si lamele. Ce recomandati la pretul asta? Ce asteptari sa avem de la un astfel de arc?
Daca avem un buget mai permisiv si nu ne deranjeaza sa investim mai mult in primul arc, ce recomandati la 1000, 1500 sau 2000 lei ? La ce imbunatatiri sa ne asteptam la fiecare treapta de pret, si daca merita?

In pretul asta ma refer doar la arc (crosa si lame). Nu includ in calcul consumabile sau accesorii dar desigur ca le puteti mentiona pe langa, daca doriti.

Pentru upgrade pe "acelasi arc" (impropriu spus), clar take-down, si clar ILF. Te-ar ajuta daca ai trage cu cateva arcuri diverse, inainte de achizitie, ca sa-ti dai seama ce iti place, ce ti se potriveste. Sau poti experimenta singur, evident...
Cateva lucruri poti afla din astea doua topicuri ale mele:
Primul nu este ILF si vei gasi acolo parerea mea. Al doilea este ILF, deci foarte customizabil. Exista si ILF-uri mai ieftine.
Te-ar ajuta sa-ti clarifici unde vei trage cu arcul, pentru ca in functie de context (hobby, concurs, etc) exista anumite restrictii sau recomandari in ceea ce priveste materialele din care sunt produse crosele, lamele, sagetile. Altfel, variantele sunt aproape nelimitate.
Sunt multe discutii pe tema primului arc, parerile sunt impartite.
Concluzia pe care am tras-o eu personal, in urma studiului facut, este: crosa de calitate superioara, chiar daca e mai scumpa, cu care te vei si obisnui in timp, la care sa-i pui lame cat mai bune, gradat, odata si cu cresterea puterii de tragere. In functie de buget, fiecare isi seteaza "calitatea superioara". In varianta asta, stii sigur ca nu vei schimba crosa prea curand, si vei avea o crosa foarte buna pentru o perioada lunga de timp, fara sa pierzi bani cumparand crose noi periodic. Asta daca stii sigur ce vrei si pentru ce vrei. Altfel, cumperi cea mai ieftina crosa si lame, si pierzi putin daca te razgandesti. Sau tragi cu arcurile de la un club o vreme, pana te lamuresti ce vrei.
Dupa ce iti clarifici ce vrei, poti urmari reviewuri scrise si video cu crosa si lamele care te intereseaza, asta daca nu le poti testa tu personal din diferite motive. Eu asa am facut.
Este evident ca o crosa si lame de calitate superioara sunt mai performante, mai rezistente la uzura in timp, etc. dar pentru inceput, astea conteaza mai putin. Intr-un fel, sau pentru unii. Eu am preferat ceva super ok la un pret decent, avand totusi foarte clar in minte ce vreau de la arcul meu, si ma declar foarte multumit de achizitia facuta. Se putea si mai bine, dar cu un buget de 2-3 ori mai mare. :ROFLMAO:
Sper sa-ti fie de folos...
Legat de accesorii, sunt cteva topicuri pe forum, poate te inspira.
Succes!

Primul meu arc a fost un Samick Sage.
Un arc excelent, la care nu as fi renuntat daca nu faceam cateva greseli, anume ar fi trebuit sa-i inlocuiesc coarda cu care a venit, sa nu folosesc sageti subspinate sau defecte.
Ruperea corzilor i-a daunat destul de mult (3), la care se adauga si treaba cu sagetile (vreo 6-7) sparte la tragere.
Daca eviti pocinogurile astea, poti avea un arc de folosinta indelungata, nu doi ani cum l-am tinut eu.

@woody: Ai cumpărat ceva între timp?
Dacă aștepți totuși recomandări efective, aș putea zice așa: orice arc de putere adecvată pentru tine, unde ai o grămadă de variante până la 500 lei, inclusiv SH. Te joci o vreme cu el și apoi îl vinzi sau îl faci cadou, și îți cumperi apoi primul arc “adevărat”.
Sau, în bugetul tău:
1. Oak Ridge Shade - 1032 lei
2. Black Elk de la Win&Win - 1230 lei
3. Samick Discovery - 1650 lei - o crosă excepțională, lame modeste, dar la pachet lamele sunt aproape gratis, și le poți schimba ulterior cu ceva mult mai bun și mai puternice.
4. Sanlida Blackstone - 1770 lei
5. Crosă White Feather Lark Wood - 1098 lei (recomandări bune în general) + lame Buck Trail Elite Carbon Baboo 3K - 1058 lei (excepționale).
Dimensiunile le alegi în funcție de nevoie.
Din ce se găsește pe la noi, mie personal astea mi-au atras atenția până acum, și le-aș putea recomanda. Ele fiind orientate mai mult către field/vânătoare.
Dacă o să-ți cumperi ceva, spune-ne și nouă. Chiar poți face o prezentare în secțiunea Arcul meu.

Nu am cumparat inca. Deocamdata trag cu ce este la “club”. Am sa astept probabil pana la primavara pana sa imi iau arcul meu.
Vad ca recomanzi in principal crose mai scurte de hunting? De ce?
Eu ma gandeam la una metalica chiar daca imi place mai mult ideea de barebow.

Faci foarte bine ca nu te grabesti, si ca ai cu ce trage intre timp. Este situatia ideala, mai ales daca poti trage cu arcuri diverse.
Recomand ce cunosc, cat de cat, nu neaparat o anumita lungime de crosa. Intamplarea face ca am studiat mai mult arcurile de vanatoare, pentru ca m-au atras mai mult ca aspect si stil de tragere, si poate si influentat de forumurile de prin America, unde acestea sunt foarte populare. Din pacate, prin Romania nu am gasit informatii, stocurile pe la putinele magazine sunt subtiri, asa ca m-am orientat dupa review-uri scrise si video, raportate la genul cautat de mine. Iti recomand video-urile lui Florin Raducu despre diverse arcuri, detaliate si la obiect, te pot ajuta sa-ti clarifici anumite aspecte.
Deci, recomand ce cunosc cat de cat, din studiu si pe ce am pus mana, care s-au nimerit sa fie din zona croselor mai scurte. Personal, am cautat arc de 58" unde crosele scurte se potrivesc bine. Deci nu sustin ca astea ar fi "cele mai bune", dar se potrivesc cel mai bine pentru mine.
Experienta alegerii unui arc este foarte subiectiva, nu exista o regula universal valabila, in afara de aceea de a experimenta pana iti gasesti calea ta.
Mai conteaza conditiile specifice destinatiei, de exemplu la anumite categorii de concurs este obligatorie crosa si lame de lemn, deci daca intentionezi sa participi la astfel de concursuri, e necesar sa ai arcul potrivit, etc. Daca vrei un singur arc bun la toate, trebuie sa iei in calcul toate aceste detalii.
Daca vrei un arc mai bunicel, ia neaparat ILF, poti jongla mai usor cu crosele si lamele. Cand ti-l configurezi, in functie de dimensiunea finala a arcului, ai grija si ce coarda ii pui, si alege sagetile adecvate. Inainte sa faci achizitia, consulta-te cu cineva experimentat, sau macar cu reprezentantul magazinului. Altfel iese "altceva".
Daca zici ca tragi deja la un club, sunt sigur ca acolo poti afla lucruri utile. (y)

Ai specificat destinația "target". În arcășie la categoria target (similar oarecum cu stilul olimpic) se încadrează arcuri recurve lungi (66“+), cu crose de minim 23" lungime (uneori chiar 25 și 27"). Nu cred că vrei să te bagi în așa ceva din prima. Sunt multe setări și noțiuni teoretice pe care trebuie să le stăpânești. Cred că ți-ar fi mult mai util un Samick Sage sau Oak Ridge Viridian pentru debut. Sunt ieftine, versatile, ușor de setat și le poți vinde ușor second hand când evoluezi. Dacă vrei am review-uri la câteva modele pe canal, poți arunca o privire.
Cât despre ILF, dacă tot iei, ar fi bine să iei o platformă ILF bună (dar implicit mai scumpă) pe baza căreia să poți evolua. Altfel pierzi însăși avantajele ideii de ILF.

Tipul arcului: Recurve take down. Pentru ca am observat ca la categoria asta sunt cele mai multe optiuni si poate fi mai greu de ales
Destinatia: Target
Asteptari: antrenament, perfectionare si o eventuala posibilitate de upgrade

Am observat ca sunt destule optiuni la un pret in jur de 500 lei, chiar si niste pachete ce includ mai mult decat crosa si lamele. Ce recomandati la pretul asta? Ce asteptari sa avem de la un astfel de arc?
Daca avem un buget mai permisiv si nu ne deranjeaza sa investim mai mult in primul arc, ce recomandati la 1000, 1500 sau 2000 lei ? La ce imbunatatiri sa ne asteptam la fiecare treapta de pret, si daca merita?

In pretul asta ma refer doar la arc (crosa si lame). Nu includ in calcul consumabile sau accesorii dar desigur ca le puteti mentiona pe langa, daca doriti.
Era să uit!
Legat de prețuri:
- sub 500 de lei - chinezării pe care mi-ar fi și rușine să le fac cuiva cadou, că-mi bat joc de om!
- 500-1000 - arcuri foarte decente pentru debut, dar și pentru rezultate concrete (podiumuri la concursuri și/sau doborât orice animal terestru). Deci deloc de subestimat.
- 1000-2000 de lei - "sweet spot"! În categoria asta găsești modele chiar faine, care îți vor aduce multe satisfacții fără să te jupoaie de bani. Un exemplu extraordinar de bun aici este crosa ILF EXE Scream de 17", care (strict în opinia mea) dă clasă până și celor mai renumite branduri din industrie!
- 2000-3000 de lei - plătești doar un brand! Firme de renume mondial, care se folosesc de acel renume pentru a vinde arcuri "de firmă", dar care nu se ridică sesizabil peste categoria 1000-2000. Cu câteva excepții, la categoria asta brandurile investesc mai mult în marketing decât în tehnologie și performanță.
- peste 3000 de lei - arcuri custom, făcute pe comandă, la specificațiile exacte ale arcașului. Aici mergi când știi deja ce anume îți dorești de la arcășie și nu te mai impresionează nimic altceva. Exemplul meu personal în imaginea de mai jos: Bodnik Redman by Bearpaw Archery, 62", 50lbs@28" cu carbon, bambus, cocobolo și micarta, brațe cu profil super slim, trapezoidal.

Atașamente

• IMG_20230714_180516_948.jpg
    IMG_20230714_180516_948.jpg
    388,2 KB · Vizualizări: 7
EXE Scream sau Junxing este o crosa foarte laudata pe afara, si e disponibila in mai multe dimensiuni.
Intr-adevar, 1000-2000 lei ofera variante interesante, echilibrate dpdv al raportului calitate/pret.
@woody: Daca tot esti din Bucuresti, da ture pe la magazinele de profil, aveti mai multe, si poate ai noroc sa gasesti pe stoc ce te intereseaza, ca sa si poti pipai marfa. :)

Salutare.
Am facut pasul pana si am luat 2 arcuri.
WNS Motive FX 25” cu lame WNS Armato C3 de 24 lbs pentru mine si un Kinetic Forged Ember 23” cu aceleasi lame pentru ea, dar de 18 lbs.
Pretul a fost in jur de 1500 al meu si 1200 al ei (doar crosa si lamele)
Am apucat sa si trag o data cu el si am fost foarte incantat. E diferenta mare fata de arcurile cu care trageam la inceput. Si pe langa asta e foarte satisfacator sa ai echipamentul tau.

Felicitari pentru achizitii, sa va aduca bucurii si mult galben! 🎯
Ar fi interesant sa prezinti ambele arcuri, separat, in sectiunea https://forum.archeryfan.ro/forums/olimpic/ cu detalii tehnice, poze, setari, etc, pentru a ajuta si alti arcasi care isi cauta un arc. Un fel de jurnal, cu bune si eventual rele ale acestor configuratii. (y)

Back
Sus