Coardă de fast flight - când, unde și de ce?

Am niste intrebari pentru arcasii mai experimentati: cat de rezistente sunt in timp aceste corzi fast flight? Pot sa cedeze din cauza uzurii? Sau sa le scada performanta din cauza uzurii, si cum ne dam seama de asta?
Mai mult as vrea sa stiu daca merita sa avem o coarda noua de rezerva la indemana. Cu toate ca nu prea vad cum s-ar putea rupe o astfel de coarda, asa, din senin. In plus, daca trebuie sa schimbi coarda fortuit, cu una noua, intervin problemele inerente pana se lasa coarda... Deci ar trebui sa avem la indemana o coarda "aproape noua", adica una "antrenata" cat de cat.
Cum comentati?
 
Experiență proprie: corzile de fast nu se degradează prea diferit de cele "normale" și nici nu le scade performanța. Pe lângă deteriorarea matisajelor (care se pot repara relativ ușor) degradarea intervine treptat și se poate vedea în special în zona de contact cu vârfurile brațelor și imediat mai jos. Din coardă încep să se desprindă firișoare mici, foarte subțiri. Se scămășază, capătă un aspect specific.
Momentul când trebuie schimbate... Ăsta e un lucru mai greu de definit și ține de mai mulți factori, dar dacă aplici un pic de gândire logică, nu-i prea greu să-ți dai seama când devine inutilizabilă.
Eu procedez în felul următor: pentru fiecare arc am două corzi. Nici una nu e "de rezervă". Le alternez la tragere. Trag 2-3 săptămâni cu una, apoi o schimb cu cealaltă, dar nu le folosesc chiar egal, am grijă ca mereu una să fie în stare mai bună. Apoi, când văd că una devine prea uzată, iau una nouă de schimb și o bag "în circuit".
 
Ultima editare:
Le alternez la tragere. Trag 2-3 săptămâni cu una, apoi o schimb cu cealaltă,
La concluzia asta am ajuns si eu, pe firul logic, pentru ca altfel te trezesti cu o coarda care va trage altfel decat prima si iti va altera performanta.
Multam pentru confirmare!
 
Back
Sus